כנסיות העץ של מרמורש (Maramures). במחוז הצפוני של רומניה נבנו להן כבר בתחילת המאה ה-17 כ-100 כנסיות עץ בגדלים שונים, עם אופי שונה לשני צידיו של נהר הטיסה. למה זה חשוב? שמונה כנסיות ייחודיות הוכרזו על ידי אונסק"ו כאתרי מורשת עולמית, ואם זה חשוב להם, כנראה שיש להם סיבה טובה…
את ההיסטוריה המורכבת של מרמורש, מספרות כנסיות העץ הגותיות הרבות, אשר נבנו לאורך המאות. השליטים והמשטרים אשר התחלפו עם השנים, אסרו על התושבים לבנות מבני קבע, ולכן אלו נאלצו "להסתפק" בחומר הגלם הטוב ביותר שלרשותם – עץ. בניגוד לתחזיות הרבות, הכנסיות הללו שרדו אינספור גנרלי חורף אכזריים ועומדות על תילן בגאווה אל מול מבחן הזמן.
הכנסיות נבנו ברובן מעץ אלון מלא, עם קורות עץ ענקיות המחזיקות את הגגות, גילופים מופלאים וציורי קיר עוצרי נשימה המתארים סצנות תנ"כיות מפורסמות, אשר הפכו אותן מעוד כנסייה לפלא ארכיטקטוני. פיסת המידע החיונית ביותר אולי, היא שלמרות שכנסיות אלו הפכו מוקד משיכה לתיירים רבים, מכל קצוות תבל, הן עודן פועלות כבתי תפילה לכל דבר.
לכל אחת מתוך 8 הכנסיות של מרמורש, עליהן הכריז אונסק"ו כאתר מורשת, סיפור שלם מאחוריהן. קבלו בקצרה כמה מילים על כל אחת מהן.
1. כנסיית העץ המלאכים הקדושים, פלופיש – בנייתה החלה בשנת 1789 ומטרתה הייתה להחליף את בית התפילה הישן, עבור 49 משפחות המתיישבים של כפר פלופיש בשנת 1811 – וכן היה. ייחודה של הכנסייה נמצא בפרופורציות המושלמות שלה, מתוך היגיון שעליה להיות המבנה האחיד והמושקע ביותר בכפר.

2. כנסיית העץ העתיקה, אוד – היסטוריונים כשלו להעריך את גילה האמתי של הכנסייה, כאשר אבחנות זהירות אומרות מחד, תחילת המאה ה-17 בעוד אחרות נועזות יותר, גורסות כי נבנתה בכלל בשנת 1364, מה שהופך אותה לעתיקה ביותר מבין כל כנסיות העץ של מרמורש.
3. כנסיית העץ ניקולאה הקדוש, בודשט-ז'וסני – נבנתה כולה מעץ אלון, בשנת 1643, כאשר המאפיין העיקרי שלה הוא המגדל הגדול, המוקף בארבעה מגדלים קטנים, שם הם נשמרים גם חפציו של "האמיץ", הרובין הוד הרומני.
4. כנסיית העץ פאראסכיווה הקדושה, רוגוז – המסורת ומאמיניה גורסים, כי הכנסייה נבנתה בשנת 1633 בעזרת שני עצי ענק תאומים, מגבעת הכומר. המאפיינים הייחודיים לכנסייה הם הכניסה הדרומית והגג הא-סימטרי.
5. כנסיית העץ פאראסכיווה הקדושה, דסשט – נבנתה בשנת 1770 או בשנת 1717 – תלוי את מי שואלים. יש הגורסים, כי בשנת 1717 הכנסייה הוצתה ונשרפה עד כלות, ורק ב-1,770 נמצא מקומה מחדש לאחר מספר בניות כושל בשל תנאי הקרקע.

6. כנסיית העץ המלאכים הקדושים, שורדשט – נבנתה בשנת 1721, זוהי כנסיית העץ העתיקה בעלת הצריח הגבוה ביותר בעולם. בעבר, מתפללים האמינו, כי ככל שהצריח גבוה יותר, כך יגיעו תפילותיהם השמימה מהר יותר.
7. כנסיית העץ ניקולאה הקדוש, ברסנה – במקור, נבנתה בשנת 1720 והועברה למיקומה הנוכחי בשנת 1806. האגדות מספרות, כי מיקום הכנסייה יושב על חלקה של קבר אחים, של נפגעי מגיפה, להם לא נערך טקס לוויה דתי, מפאת החיפזון והבהלה. אך האגדה לא עוצרת שם – רבים מתושבי ברסנה מאמינים עד היום, כי גופות המתים הזיזו עצמם במורד העמק, ע"מ שיוכלו להמשיך את מנוחת הנצח שלהם בצלה של הכנסייה ולא מתחתיה.

8. כנסיית העץ פאראסכיווה הקדושה, פויינילה איזיי – נבנתה בשנת 1604, זוהי אחת הכנסיות היפות והשמורות ביותר מבין שאר כנסיות העץ של מרמורש. פנים הכנסייה מעוטר כרכובי עץ מרשימים, של סצנות מפורטות וקשות מתוך הברית החדשה.
אז אם אתם מחפשים אטרקציות חדשות, אתם יודעים אל מי לפנות ולאן ללכת!